Jaterní enzymy (tzv. jaterní testy) jsou důležitým ukazatelem funkce jater. Ukazuje se, že tyto parametry, které jsou běžně stanovovány lékaři, mohou vypovídat také o rizicích spojených s jinými orgány, např. kardiovaskulárním systémem.
Jak snížit jaterní testy?
Mezi potraviny, jejichž konzumace může snížit aktivitu jaterních enzymů, patří například:
- káva, zelený čaj, zelená listová zelenina, luštěniny, rybí tuk, ořechy, slunečnicová semínka, vláknina, kurkumin.
Mezi další možnosti, jak snížit jaterní testy, patří:
- vyhýbání se látkám, které mohou játra poškozovat, zejména alkoholu,
- kalorická restrikce (omezení energetického příjmu) a pestrá strava,
- pravidelná fyzická aktivita (sport).
Proč lékaři sledují jaterní testy při kontrole jater?
Jaterní testy jsou běžnou součástí vyšetření krve (krevních odběrů) a pomáhají lékařům odhalit, zda játra fungují správně. Měly by se pravidelně provádět u lidí s chronickými onemocněním a v rámci preventivního vyšetření (tzv. screeningu).
Do jaterních testů patří:
- bilirubin
- ALT (alaninaminotransferáza, tedy enzym, který ukazuje případné poškození jaterních buněk)
- AST (aspartátaminotransferáza, podobně jako ALT sleduje poškození jater)
- GGT a ALP (gamaglutamyltransferáza a alkalická fosfatáza jsou enzymy, které ukazují, zda nedochází ke zhoršenému odtoku žluči – tzv. cholestáze)
Každý z těchto parametrů má svůj význam. Zvýšené aktivity ALT a AST signalizují poškození samotné jaterní buňky, zatímco ALP ukazuje na problémy s odtokem žluči. Zvýšená hodnota GGT může být známkou jak poruchy odtoku žluči, tak zvýšeného oxidačního stresu, např. při MASLD nebo u alkoholové choroby jater. Interpretaci výsledků však musí vždy provádět lékař se znalostí konkrétního pacienta s přihlédnutím k jeho onemocněním, užívaným lékům a dalším důležitým informacím z anamnézy.