Prediabetes je stav, který předchází vzniku cukrovky. V tomto období obvykle nejsou žádné viditelné příznaky, ale hladina cukru v krvi (glykemie) je vyšší než normální, ať už nalačno, nebo po jídle. Hladiny cukru však ještě nedosahují hodnot, které by znamenaly cukrovku. Hlavní příčinou prediabetu je inzulinová rezistence, což znamená, že tělo hůře reaguje na hormon inzulin, který pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi.
Diabetes mellitus, často označovaný jednoduše jako cukrovka, je dlouhodobé (chronické) onemocnění, při kterém má člověk zvýšenou hladinu cukru v krvi. Tento stav může být způsoben jak genetickými faktory, tak vlivem životního stylu. Nejčastějším typem je diabetes 2. typu, který se vyvíjí kvůli tomu, že tělo nedokáže správně využít inzulin (hormon potřebný k regulaci hladiny cukru v krvi) nebo ho nedokáže produkovat v dostatečném množství. Pacienti s diabetem mají typicky po jídle vysokou hladinu cukru v krvi, což způsobuje mnohé komplikace ve smyslu poškození řady orgánů (oči, ledviny, nervy ad.).
Pacienti s cukrovkou mají vyšší riziko vzniku a zhoršování MASLD. Vztah mezi rizikem vzniku MASLD a cukrovky je vzájemný, resp. obousměrný a také pacienti s MASLD mají 2–5× vyšší riziko vzniku cukrovky. Riziko přítomnosti pokročilé jaterní fibrózy (vazivovatění jater) navíc u pacientů s cukrovkou stoupá s délkou jejího trvání.